Groninger Forum te Groningen

1

 

Bijzonderheden

Het Groninger Forum wordt dé ontmoetingsplaats voor een brede schakering aan bezoekers, ongeacht of ze afkomstig zijn uit de stad en de provincie Groningen of uit de rest van de wereld. Tevens zullen in het Groninger Forum een groot aantal vaste medewerkers hun dagelijkse flexibele werkplek hebben. In het ontwerp is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen publieke, semi- publieke en niet- publieke ruimten. Door middel van de nieuwste technologische systemen zullen deze ruimten worden gescheiden. In het bijzonder de ruimte waarvoor, bijv. online, kaartjes worden gekocht zullen deze de bezoeker toegang verschaffen naar de betreffende ruimten.

 

Het Groninger Forum wordt een gebouw dat bestaat uit 15 bouwlagen, 5 bouwlagen onder de grond (parkeergarage en fietsenstalling) en 10 lagen boven de grond.

 

De diverse pleinen die over tien verdiepingen aan het atrium liggen zijn flexibel van opzet waardoor het mogelijk is diverse thema’s, zoals bijv. kind& jeugd, innovatie& techniek, mens & sport, te programmeren. Het Atrium dient hierbij als hoofdstraat maar dan logistiek gekoppeld aan elkaar door middel van een 12-tal duurzame roltrappen en een 8-tal liften. Vanaf deze roltrappen wordt Multimedia ruim ingezet door middel van grote schermen met filmbeelden, actuele feiten en historische beelden.

 

Het gebouw maakt alleen gebruik van duurzame energie door middel van toepassing van warmte- en koude opslagsystemen met warmtepompen. Het gebouw is daardoor niet voorzien van een gasaansluiting maar maakt alleen nog gebruik van ‘groene’ elektriciteit. Alle flexibel indeelbare ruimten zijn voorzien van geïntegreerde klimaatplafonds. Door de enorme glazen gevel, de glazen liftschachten die als daglichtopening functioneren is zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van daglicht. De noodzakelijke verlichting in het gebouw zal worden gerealiseerd met LED verlichting.

 

Het Groninger Forum wordt het voorbeeld en de broedplaats van het op een vernieuwende en integrale wijze koppelen van informatie met behulp van informatietechnologie en digitale presentatietechniek.