Stedelijk Museum Amsterdam

1

 

Bijzonderheden

In het Weissman-gebouw wordt de oorspronkelijke structuur hersteld waardoor meer ruimte is voor tentoonstellingen. Op de zolderverdiepingen komen ateliers waar onder andere beelden en schilderijen worden gerestaureerd. Bij de nieuwbouw is gekozen voor een grote kelder waardoor 'boven de grond' ruimte is ontstaan voor een nieuw plein.

Dit voorplein moet overdag en 's avonds een levendige toevoeging worden aan het Museumplein. In de nieuwe kelder komt een multi-disciplinaire tentoonstellingszaal. In het boven de ontvangsthal 'zwevende' volume is ruimte voor grote zalen en een auditorium voor lezingen, debatten, films etc. Boven op het dak, met uitzicht op het Museumplein, komen de kantoren.

 

Bij de oplevering beschikt het Stedelijk Museum over:

- 8000 m’ expositieruimte, de helft meer dan vroeger.

- Een ruime ontvangsthal met verschillende publieksfuncties: zoals een
  informatiecentrum met een bibliotheek, een nieuw restaurant met terras aan het plein
  en een museumwinkel

- Goed geoutilleerde voorzieningen voor de restauratie van kunstwerken, de logistieke
  afhandeling van kunstwerken en andere goederen.

- Nieuwe kantoren die voldoen aan hedendaagse eisen.

 

Ten behoeve van de nieuwbouw en oudbouw is een compleet nieuwe klimaatinstallatie voorzien.

De luchtbehandelingsinstallaties zijn zeer energie-efficiënt ontworpen en handhaven een binnenklimaat, dat aan de strengste eisen voor het tentoonstellen en archiveren van kunstwerken voldoet.

De centrale energie-opwekking voor warmte en koude bestaat uit een Warmte Koude Opslag systeem (WKO) met open bronnen en een warmtepomp, waarbij uitgegaan wordt van Lage Temperatuur Verwarming (LTV) en Hoge Temperatuur Koeling (HTK).